z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Poznawali sekrety przyrody i piekarnię „od kuchni”

03/10/2016, dodał: Magda Polańska czytano: 3603 razy
Koniec września obfitował w ciekawe lekcje terenowe, których uczestnikami byli najmłodsi wychowankowie Zespołu Placówek Oświatowych w Kasince Małej.

27 września 2016 r. uczniowie klas I-III wraz wychowawczyniami wybrali się na wycieczkę do Krakowa.  Miasto przywitało ich rześkim powietrzem i pięknymi widokami. Pierwszym punktem zwiedzania wyznaczonym na mapie Krakowa było niezwykłe Muzeum Przyrodnicze Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt Polskiej Akademii Nauk mieszczące się przy ul. Św. Sebastiana.

W muzeum znajdują się m.in.: prehistoryczny nosorożec włochaty, kopalne szczątki zwierząt, mięczaki wymarłe i współczesne, minerały skamieniałości, bursztyny, kolorowe ryby oraz wiele innych bardzo ciekawych rzeczy -– relacjonują uczestnicy wycieczki. Po wspaniałej lekcji przyrody udaliśmy się do krakowskiego ZOO.  Mogliśmy tam podziwiać około 1500 zwierząt: płazów, gadów, ssaków, ptaków i ryb. Największe zainteresowanie wzbudziły trzy piękne żyrafy, maleńkie pingwiny, wielki tygrys oraz mini zoo.  Po dniu pełnym wrażeń, nowych doświadczeń i wiadomości wróciliśmy do szkoły. Już planujemy kolejną lekcję przyrody w terenie.

Również pod koniec września uczniowie klasy IIIA i IIIB kasinczańskiej „jedynki” z wychowawczyniami wybrali się na niecodzienną lekcję szacunku do pobliskiej piekarni Państwa Marszalików. Nie często zdarza się okazja, aby móc poznać piekarnię "od kuchni". Dzieci miały to szczęście i zobaczyły jej zaplecze, produkty oraz urządzenia używane w procesie technologicznym wyrobu pieczywa.

Wszyscy z zaciekawieniem oglądali maszyny, piece, koszyczki, wagi, wałki potrzebne do wypieku pachnących bochenków chleba, chrupiących bułeczek i słodkich pączków oraz drożdżówek. Milusińscy  poznali tajniki pracy piekarza, a także etapy powstawania chleba i innych produktów piekarskich.

Zainteresowani zadawali mnóstwo pytań, a na każde z nich cierpliwie odpowiadał Pan Andrzej, któremu bardzo dziękujemy za wspaniałą lekcję – wyrazy wdzięczności przekazują opiekunowie grup. Po wycieczce część uczniów zapewniała, że w przyszłości zostaną piekarzami.

Być może rzeczywiście wśród nas, jest wspaniały przyszły piekarz – zastanawiali się uczestnicy wyprawy. Wycieczka była udana. Bardzo dziękujemy Państwu Marszalikom za możliwość zwiedzenia piekarni – dodają.

Justyna Łazorko
Małgorzata Łabuz